čtvrtek 23. ledna 2014

Příprava dokumentů (konverze formátů)

Jistě jste se někdy setkali s problémem, že Amazon Kindle nebo dokonce Duokan neumí strávit dokument, který do něj vložíte a buď jej vůbec nezobrazí v seznamu souborů nebo dokument jednoduše neotevře.

V takovém případě budete potřebovat konvertor formátu dokumentů, pomocí kterého uložíte daný dokument tak, aby měl strukturu dat a příponu uzpůsobenou pro čtečku.

Osobně se nejvíce přikláním k využívání PDF dokumentů, nicméně konverze je možná do jakýchkoliv formátů, které Duokan zvládne. Seznam podporovaných formátů dokumentů naleznete zde.

Pro správnou konverzi je třeba také zvolit vhodné kódování. Pro nás, jako Čechy, připadá v úvahu

  • UTF-8,
  • WIN-1250 (cp-1250).

Vybrat si můžete z několika různých programů na konverzi formátu dokumentů, ale v zásadě bude volit mezi dvěma typy:
  • online konvertory, které neinstalujete, 
  • offline konvertory, které je potřeba nainstalovat.

Online konvertory

Online konvertory jdou ruku v ruce s dnešní dobou, kdy se velká část IT uživatelů a poskytovatelů snaží přenést svůj bussiness na Internet. Jejich hlavní výhodou je rychlost celého úkonu převodu. Obvykle pouze uploadujete soubor ve špatném formátu, zvolíte výstupní formát a zmáčknete tlačítko. Dokument se převede, vy si jej stáhnete zpět do počítače (čtečky) a konverze je dokončena. 

Nevýhodou online konvertorů je možné zpomalení procesu způsobené nízkou rychlostí připojení k síti Internet. V závislosti na velikosti souboru, který chcete převést, může být zpoždění způsobené rychlostí připojení zanedbatelné až velmi znatelné. Obecně se dá říci, že soubory s obrázky tímto jsou tímto způsobem převáděny podstatně déle, než soubory bez obrázků.

Některé online služby mohou nabízet namísto stažení převedený dokument odeslat emailem, v takovém případě může ještě nastat zpoždění vlivem příjemcovy emailové schránky.

Online konvertory:

Offline konvertory

Offline konvertory dokumentů jsou opaken online konvertorů. Stáhnete si instalační program, program si nainstalujete a nadále nepotřebujete k převádění dokumentů do svě čtečky Internet. Zcela zřejmou výhodou je tedy eliminace potřeby být připojen k Internetu, nevýhodou pak nutnost instalace.

Rychlost samotná zde závisí na programu samotném, velikosti dokumentu, ale hlavně pak na výkonu počítače, na němž chcete soubory pro čtečku převést do správných formátů. řádově se jedná o vteřiny až (obvykle) maximálně minuty.

Speciálním případem je software, který "tiskne do PDF", jako např. PDF Creator (odkaz níže). Program nainstalujete a ten se v počítači tváří jako nová tiskárna. Vy pak např. ve WORDu dáte tisk, vyberete tuto tiskárnu a PDF Creator namísto tisku soubor uloží jako PDF do požadovaného umístění.

Offline konvertory:
Budu rád, když do komentářů přidáte své tipy na online i offline software pro převod dokumentů do čteček elektronických dokumentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat