pátek 24. ledna 2014

Instalace uživatelských slovníků

Stejně, jako Amazon Kindle má i systém Duokan možnost doinstalovat tzv. uživatelské slovníky.

Jak už výraz slovník napovídá, jedná se o soubor slov a jejich překladů. Pokud si seženete soubory slovníků a nainstalujete je správně do čtečky, bude při najetí kurzorem na slova ukazovat jejich překlad nebo případně vysvětlení, v závislosti na tom, jaký slovník máte.

V Kindle 5 (Kindle 4 Black) je od Amazonu v továrním nastavení Anglický slovník Oxford Dictionary, který můžete použít na vysvětlení anglických slov. To je ale pro Čecha docela nepoužitelné, neboť to, čemu nerozumí v angličtině, je vysvětleno opět v anglickém jazyce. Já jsem tento slovník okamžitě zavrhnul.

Duokan podporuje tzv. StarDict slovníky. Jejich soubory je třeba pro svprávnou funkčnost umístit do složky

DK_System/xKindle/rest/dict

Slovníků můžete nahrát, kolik chcete, ale s každým dalším se stávají překlady a vysvětlení méně přehledné. 

Pokud se při najetí kurzorem na slovo nezobrazí nic, znamená to, že jej slovník neobsahuje. 

V Duokanu můžete také slovník použít na přímý překlad - při čtení knihy zmáčkěte tlačítko Menu a pak zvolte Slovník. Objeví se okénko, v němž můžete psát slova a Duokan je překládá. Pokud zavřete klávesnici, uvidíte dole tlačítko Nastavení. V něm si můžete vybrat, který slovník je použit k překladu.

StarDict Slovníky použitelné v Duokanu:

Osobně používám pouze ABZ slovník cizích slov (slovnik-cizich-slov.abz.cz). Jedná se o vysvětlující slovník cizojazyčných slov (a nejen těch), takže občas při čtení něčeho složitějšího pomůže.

Slovník je stažen k datu 24.1.2014 ze serveru cs.cihar.com, kde si můžete vybrat i z cizojazyčných slovníků (česko-německý a anglicko-český).

Archiv rozbalte a celý jeho obsah zkopírujte do výše uvedené složky DK_System/xKindle/rest/dict.

Do komentářů se nebojte vložit odkazy na slovníky StarDict, které jste na Internetu objevili!

2 komentáře:

  1. Malazská Kniha padlých je čtení kde se pořád člověk musí dívat do vysvětlivek na konci knihy. Je to celkem nepohodlné a otravné listovat sem a tam. (Což je asi hlavní věc proč čtečka plnohodnotně nenahradí knihu.) Napadlo mě že bych si ty vysvětlivky zkopíroval a použil je způsobem slovníku. Dá se vlastní slovník nějak vytvořit nebo je tak technicky složitý, že to mám nechat plavat?

    OdpovědětVymazat
  2. Pro listování sem a tam je v menu při čtení "Jít na stránku", kde v Duokanu zadáte číslo strany a on se tam přesune. Pokud byste chtěl vytvořit slovník, začal bych tak, že bych otevřel soubory slovníku již existujícího a zkoušel je editovat. Toto už je celkem pokročilá práce.

    OdpovědětVymazat